2017 m. rugsėjo mėn. 21 d.

Du-evaldui

Gamta
0

Trąša, kuri nieko nekainuoja, o darže krečia stebuklus: dalijamės receptais

Trąša, kuri nieko nekainuoja, o darže krečia stebuklus: dalijamės receptais123 rf nuotr.

Dabar – dilgėlių metas. Jos jaunos ir naudingos, o dilgėlių antpilai – viena veiksmingiausių daržo trąšų. Ji ne tik didina auginamų kultūrų derlingumą, bet ir sutaupo pinigų. Kaip pasigaminti šiuos antpilus, kada ir ką geriausia jais tręšti? Dilgelės turi daug kalio, kalcio, magnio, vitaminų A, B, E, K, organinių rūgščių, taninų, fitoncidų. Kalis, kalcis ir magnis būtini visiems augalams. Šie elementai, kuriuos augalai gauna iš dilgėlių, lengvai pasisavinami. Vitaminas K, kurio turi dilgėlių lapai, yra ne tik svarbus fotosintezės proceso dalyvis, bet ir stiprina augalų imunitetą. Likusieji elementai puikiai „pamaitina“ daržoves, pagreitina jų augimą ir vaisių nokimą. Ši žalioji trąša naudinga ir dekoratyvinių augalų augimui ir jų žydėjimui.

Trąša dažniausiai naudojama antpilų, teisingiau pasakius, perrūgusios augalinės masės pavidalu.

Dilgėlių antpilo receptas

Yra keletas dilgėlių antpilų receptų, o jų paruošimo technologijų dar daugiau. Dilgėlių – kol ant jų dar neatsirado sėklų – kotai ir lapai susmulkinami, supilami į plastikinį konteinerį ar dar geriau – ąžuolo statinę. Žalioji masė turi užimti daugiau nei pusę taros. Geležinės talpyklos nenaudokite, nes gali sunykti daugelis jos naudingų elementų. Į konteinerį įpilama šilto arba verdančio vandens, uždengiama ir paliekama 14 dienų, bet kasdien antpilą reikia pamaišyti. Jei tara stovės saulėje, perrūgimas įvyks greičiau. Procesui pagreitinti į antpilą galima pridėti ir truputį mielių. Iš perrūgusių dilgėlių sklinda nemalonus kvapas. Jo nebeliks, jei į antpilą įdėsite vaistinių valerijonų šaknį. Kai perrūgimas baigsis, antpilas patamsės ir nustos putoti, tuomet trąšas praskieskite vandeniu santykiu 1:10. Koncentruotą dilgėlių antpilą perkoškite, atskiedus vandeniu 1:20 augalus galima apipurkšti.

Kaip pomidorus pamaitinti dilgėlėmis

Daugelis patyrusių daržininkų pažymi, kad pomidorus pasotinus vien perrūgusių dilgėlių antpilu, išauga tvirti jų krūmai, bet derliumi pasigirti negalima. Todėl į antpilą pridedama kitokių piktžolių. Pomidorams labai tinka toks augalas kaip taukė. Antpilas gaminamas pagal jau aprašytą receptą. 1 l – išaugusiems pomidorams, o neseniai pasodintiems daigams pakanka 0,5 l. Derlius greitai sunoksta, jei pomidorų lapai kas mėnesį apipurškiami dilgėlių antpilu. Tuomet vaisiai būna stambūs, rečiau serga. Dilgėlių lapai naudingi pomidorams kaip mulčias. Jis išsaugo drėgmę dirvožemyje ir užkerta kelią šliužams.

Kaip „pamaitinti“ agurkus

Dėl dilgėlių antpilo poveikio padaugėja agurkų mezginių skaičius ir greičiau nuimamas derlius. Agurkams skirtas dilgėlių antpilas ruošiamas kartu su taukėmis. Šios piktžolės turi daug kalio ir fosforo, o jie augurkams ypač reikalingi.

Braškėms skirtas trąšų receptas

Šioms uogoms taip pat patinka žaliosios trąšos. Ypač dilgėlių su duona. Jos sudėtyje esantis kalis padidina uogų saldumą, azotas ir mielės maitina augalą ir padeda formuoti sveikus ūglius. Pasigaminti tokias trąšas nesudėtinga. 3/4 talpos pripildoma jaunų dilgėlių kotų ir lapų, pridedama duonos, bandelių, džiūvėsių likučių, įpilama giros ir mielių (geriau šviežių). Visa tai užpilama šiltu vandeniu (taip pat ne iki kraštų, kad rūgimo metu antpilas neišbėgtų). Uždengti dangteliu ir laikyti 3–5 dienas, kad prisitrauktų. Prieš vartojimą antpilas atskiedžiamas vandeniu santykiu 1:10. Laistomi braškių krūmeliai.

Kiti dilgėlių antpilų receptai

Į dilgėlių antpilą galima pridėti kitokių piktžolių – jau minėtų taukių, varnalėšų, kiaulpienių (iki sėklų atsiradimo), kiečių, varpučių. Įvairūs augalai gerai papildo vienas kitą ir sukuria polivitaminų trąšas, kurių sudėtyje yra visi daržų kultūroms būtini elementai. O jei į dilgėlių antpilą dar įbersite medienos pelenų, tokiai išskirtinei trąšai sunkiai rasite geresnį pakaitalą. Žaliosioms trąšoms gaminti tinka visi augalai, išskyrus nuodingus, pavyzdžiui, dirviniai vijokliai. Taip pat nerekomenduojamos varpinės kultūros, kurios skaidydamosi gali sudaryti spirito turinčius junginius.

Kaip dažnai augalus laistyti dilgėlių antpilu ?

Bet kokių kultūrų maitinimo po šaknimis darbai atliekami 1–2 kartus per savaitę apsiniaukusiomis dienomis, po lietaus ar laistymo metu. Dilgėlių antpilu dirvožemis laistomas aplink augalus, tiksliau – 0,5–1 l po kiekvienu krūmu. Lapai apipurškiami 1 kartą per mėnesį. Nepamirškite, žaliąsias trąšas geriausia naudoti aktyvaus augimo metu – pavasarį ir vasaros pradžioje, nes piktžolių antpilai padeda auginant žaliąją masę. O nokstant vaisiams tokiais tręšimais žavėtis neverta. Mat tuomet jie vešliai augs, bet derlius nebus gausus.

 

lrytas.lt. inf.

 

Dalintis:
  • googleplus
  • linkedin

Yra 0 komentarų

Palikite komentarą

Norite pareikšti savo nuomonę?
Parašykite atsakymą!