2017 m. liepos mėn. 20 d.

Du-evaldui

Namai
0

Tingite keliauti į mišką? Grybus auginkite namuose

Tingite keliauti į mišką? Grybus auginkite namuoseV.Ščiavinsko nuotr.

Grybų „sėklų“ ruošimo receptas paprastas. Peraugusio grybo – paberžio ar baravyko – kepurėlę sumalti paprasta mėsmale. Suberti į butelį su vandeniu. Toliau vyksta grybų sporų „sužadinimo“ procesas.

Tam, kad spora prabustų gamtoje, ji turi patekti į kiškio ar ežio žarnyną. Kokį poveikį spora patiria toje žarnyno aplinkoje? Labai agresyvų maisto požiūriu: ta aplinka maistą skaido. Tokią aplinką namų sąlygomis galima sukurti šiuo būdu: į 1 ltr. talpos indą įdedama pora šaukštelių prancūziškų mielių. Šis mišinys laikomas maždaug mėnesį. Butelio apačioje nusėda grybų minkštimas. Jį reikia pašalinti, o visa kas viršuje, supilti į atskirą indą. Tuomet grybų sėklų mišinys paruoštas. Reikia atsižvelgti į tai, kad vienas grybas turi ne milijoną ir net ne milijardą sporų, o bilijoną. Ir todėl negalima pilti tokios koncentracijos tirpalo.

Stiklinės paruošto mišinio su sporomis pakanka plastikinei, 200 ltr. talpos statinei. Laistoma iš paprasto sodo laistytuvo ir šalia tų medžių rūšių, prie kurių grybas buvo rastas. Jei paberžis – šalia beržo, tai ir laistyti būtų geriausia šalia jo. Jei baravykas išrautas prie ąžuolo (pasitaiko ir taip), laistyti reikia prie ąžuolo. Paberžis ir baravykas visuomet susieti stipriais ryšiais su medžių šaknimis. Ir sporos „prisimena“ ir „moka“ užmegzti santykius su tomis medžių rūšimis, šalia kurių augo jų „mama“. Grybus galima „sėti“ sode, artimiausiame miške, – ten, kur širdis geidžia.

 

lrytas.lt inf.

 

Dalintis:
  • googleplus
  • linkedin

Yra 0 komentarų

Palikite komentarą

Norite pareikšti savo nuomonę?
Parašykite atsakymą!