2017 m. rugsėjo mėn. 21 d.

Du-evaldui

Gamta
0

Giriose jau ruduoja bobausiai

 

Perėjęs poros metų kirtavietę pušyne prie Rudnios (Varėnos r.)girininkas Algimantas Palevičius atokaitoje rado jau ūgtelėjusių bobausių, kurie prieš savaitę atrodė tik kaip maži rudi taškeliai
miško paklotėje.

„Drėgmės užtenka, bet dar šaltoka bobausiams. Pirmieji priešgerą savaitę pasirodė. Dar buvo per maži rauti. Saulės atokaitoje išdygę greičiau ūgtelėjo“, — sakė Rudnios girininku jau dvidešimt metų dirbantis 61 metų A.Palevičius.

Kirtavietėse jie greičiau stiebiasi, o avietynuose, gervuogynuose tik maži taškučiai ruduoja.

Apžiūrėjęs dvejų metų kirtavietę girininkas pririnko pirmųjų bobausių vakarienei sau su žmona ir svečiams pavaišinti.

Netikėtam grybavimui jis neturėjo pasiėmęs pintinės, todėl raukšlėtakepurius sudėjo į ją atstojusią pušies žievę.

„Labai skanūs grybai. Visą gyvenimą valgau. Ir anūkai 3-5 metų prašo duoti jiems paragauti. Tik nereikia pamiršti du ar tris kartus nuvirti. Ir būtinai nuovirą išpilti lauk“, — sakė girininkas.

Keturiasdešimtus metus miškininku dirbantis A.Palevičius pasakojo, jog pirmieji bobausiai pasirodo skirtingu laiku — nuo kovo pirmųjų dienų iki balandžio vidurio.

„Priklauso nuo to, kada ištirpsta sniegas. Kada atšyla. Bobausių derlius neišpranašaus, kokio tikėtis vasarinių ar rudeninių grybų dygimo. Gamta lemia, koks bus pavasaris, vasara, kiek šilumos,
drėgmės“, — įsitikinęs patyręs miškininkas.

Rudnios girios, kurių beveik 80 procentų sudaro pušynai, grybingos, nes čia dirvožemis ne grynas smėlis.

Grybautojai jau žvalgosi bobausių ir kituose Dzūkijos miškuose.

Pirčiupiuose gyvenantis, o Paluknio seniūnijoje (Trakų r.) dirbantis daugkartinis Lietuvos grybavimo varžybų Varėnoje čempionas Vytenis Daugudis jau prieš porą savaičių aplankė savo grybavietes abiejuose rajonuose.

„Neblogai pasisėję bobausiai. Tik ruduoja mažyčiai. Bet lėtai auga. Pakankamai šalta. Jei saulė stipriau pašildys kirtavietes ir miškus, greit grybai šoktels į viršų“, — neabejoja patyręs grybautojas, su šeima prieš kelerius metus balandžio viduryje per vieną vakarą 176 litrus bobausių pririnkęs.

V.Daugudis taip pat perspėjo grybautojus ir valgytojus, kad bobausius būtina du tris kartus pavirti apie 10 minučių, kiekvieną nuovirą išpilti, o nukoštus grybus kiekvieną kartą nuplauti ir vėl dėti į naują šaltą vandenį — kuo pilnesnį puodą.

Tik gerai apvirtus juos kepti su sviestu ar spirgučiais, pagardinti svogūnais, krapais, grietine.

 

 

Genovaitė RAFANAVIČIENĖ
“Lietuvos ryto” korespondentė

Dalintis:
  • googleplus
  • linkedin

Yra 0 komentarų

Palikite komentarą

Norite pareikšti savo nuomonę?
Parašykite atsakymą!